Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
Dania obiadowe
4
Średnie
2 h

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 250 ml gorącej wody

Farsz:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Okrasa:

  • 2 cebule
  • Łyżka oleju

Krok 1

Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą do przykrycia. Zostawiamy je na minimum 6h lub całą noc. Następnego dnia grzybów nie odsączamy, dolewamy szklankę wody, umieszczamy je w garnku. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki i dorzucamy do grzybów razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Kapustę odcedzamy z soku, umieszczamy w garnku, zalewamy do przykrycia wodą i gotujemy na małym ogniu około 40min, aż zmięknie. Na patelni umieszczamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy.

Grzyby oraz kapustę studzimy. Całość drobno siekamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy zeszkloną cebulę.

Krok 2

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie cienko ciasto wałkujemy, wykrawamy szklanką okręgi, umieszczamy odrobinę farszu i zlepiamy w pierogi. Wykańczamy danie podsmażoną, drobno posiekaną cebulką. 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Polskie Młyny Mąka Szymanowska...
3,65 zł
Sól Kujawska 1 Kg
0,75 zł
produktCarrefour
Carrefour Naturalna woda mineralna...
0,99 zł
Prymat Liść laurowy suszony 6 g
1,49 zł
produktCarrefour
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy