Pierś z kaczki z sosem klementynkowym i pietruszkowym purée

Pierś z kaczki z sosem klementynkowym i pietruszkowym purée
Dania obiadowe
2
średnie
50min
Ocena 4

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • świeży tymianek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól

 

  • 6-8 klementynek
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • ząbek czosnku
  • 2 plastry świeżego imbiru
  • łyżka konfitury mirabelkowej Reflets de France.
  • łyżeczka masła
  • świeży tymianek

 

  • 2 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour
  • 3-4 pietruszki Jakość z Natury Carrefour
  • 50 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Piersi z kaczki wyciągamy z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180o C. Kaczkę nacinamy w kratkę, oprószamy solą z obu stron oraz układamy na patelni skórą do dołu. Pieczemy przez kilka minut, aż tłuszcz się nieco wytopi, następnie przekładamy na drugą stronę. Zostawiamy wytopiony tłuszcz i przekładamy kaczkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy tam też 2-3 ząbki czosnku oraz gałązki świeżego tymianku. Podpiekamy przez ok. 8 min. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby mięso odpoczęło.

Pietruszkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy z masłem, miodem, musztardą francuską, solą oraz pieprzem.

Krok 2

Klementynki obieramy i usuwamy błonki. Na patelnię z wytopionym kaczym tłuszczem wlewamy miód, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir. Całość podsmażamy przez chwilę, następnie dodajemy mandarynki. Po chwili dokładamy konfiturę oraz masło. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz listkami świeżego tymianku.

Kaczkę podajemy pokrojoną w plasterki z purée pietruszkowym oraz polaną sosem klementynkowym.