Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Placki z cukinii i kalafiora

Placki z cukinii i kalafiora

Placki z cukinii i kalafiora
Dania obiadowe
4os
Łatwe
40min

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mały kalafior 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku 
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia 

Krok 1

Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Solidnie solimy i zostawiamy w misce na 20 minut. W tym czasie kalafior kroimy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10-15 minut do miękkości. Marchewkę i cukinię przekładamy do sita i odcedzamy z nadmiaru wody, którą puściły warzywa. Przekładamy z powrotem do miski, ścieramy na tarce cebulę, wyciskamy czosnek, dodajemy jajka, mąkę, wystudzony kalafior oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.

 

 

 

Krok 2

Nabieramy garść farszu, formujemy kulki, spłaszczamy i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy na średnim ogniu kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony, do zarumienienia. Jogurt przekładamy do miseczki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy posiekany szczypiorek, koperek, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Kalafior sztuka
5,49 zł
Natureza czosnek sztuka
1,49 zł
Cebula ważona
3,99 zł
Natureza rzodkiewka pęczek
2,49 zł
Natureza cukinia tacka 2 szt.
6,99 zł
Natureza marchew obrana tacka 500 g
2,49 zł
Natureza szczypiorek pęczek
1,59 zł
Natureza koperek pęczek
1,49 zł
Prymat Papryka ostra mielona 20 g
1,49 zł
Polskie Młyny Mąka Szymanowska...
3,09 zł

Zobacz również inne przepisy