Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Placki z cukinii z fetą i parmezanem
Dania obiadowe
4
Łatwy
30 min.
Ocena 5

Składniki

Placki:

  • 2 duże cukinie
  • skórka z 1 cytryny
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g parmezanu
  • 100 g sera feta
  • pieprz, sól
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Sos ogórkowy:

Krok 1

Cukinie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Solimy i czekamy, aż puści sok. Sok odcedzamy. Do cukinii ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy starty parmezan, połamaną w dłoniach fetę, pokrojoną papryczkę chili, jajka, mąkę, pieprz oraz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość porządnie mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Z farszu lepimy kulki, spłaszczamy i wykładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Krok 2

Ogórek ścieramy na tarce z małymi oczkami. Czosnek obieramy i gotujemy w małej ilości wody. Ten proces ma za zadanie zniwelować ostry smak czosnku. Do ogórka dodajemy jogurt, sól, pieprz i posiekany koperek, następnie mieszamy.

"Są dania, których od razu należy zrobić większą ilość, gdyż pewnym jest, że zaraz znikną. Te zaskakujące smakiem placuszki cukiniowe rozchodzą się z półmiska tak szybko, jak rozchodzi się wieść o ich pysznym smaku."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Natureza czosnek sztuka
1,49 zł
Carrefour Mąka pszenna tortowa typ...
1,69 zł
Carrefour Pieprz ziołowy 20 g
0,75 zł
Koperek świeży
4,99 zł
Natureza cukinia tacka 2 szt.
6,99 zł

Zobacz również inne przepisy