Polpettone- świąteczna pieczeń

Polpettone- świąteczna pieczeń
Dania obiadowe
4
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

  • 700g mielonej wołowiny
  • 100g grana padano 
  • 1 jajko
  • 1/2 kieliszka białego wina wytrawnego
  • drobno posiekana pietruszka - pęczek 
  • drobno posiekany rozmaryn - ok 1 łyżka 
  • sól 
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 200g szynki gotowanej 
  • 250-300g blanszowanego szpinaku 
  • 200g sera mozzarella w plastrach 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200g boczku w plastrach 
  • rozmaryn 

Krok 1

W dużej misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy ser grana padano, jajko, 1/2 kieliszka białego wina, drobno posiekaną pietruszkę i rozmaryn, 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy obficie pieprzem i solą.  Całość porządnie mieszamy. Mięso wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy prostokątny plaster o grubości ok 1- 1,5cm.  Na mięsie układamy warstwami plastry szynki, cienkie plastry sera mozzarella oraz szpinak. Na środku układamy wzdłuż 4 jajka. 

 

Krok 2

Z pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy  w roladę.  Na całej długości rolady kładziemy plastry boczku. Wraz z papierem przekładamy na blachę do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 45 minut. 

 

Możemy podać z ziemniakami, marchewką z groszkiem lub ulubioną sałatką. 

 

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Kulinarium - mięso mielone wołowe 400 g MAP
0,4 kg
22,48 zł/1 kg
8,99 zł
Farmio Jaja ściółkowe od kur karmionych paszą z soją bez GMO L 10 sztuk
0,68 kg
16,90 zł/1 kg
11,49 zł
Baziółka Rozmaryn
1 szt.
6,99 zł/1 szt.
6,99 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,56 zł/1 kg
1,39 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Hortex Szpinak rozdrobniony 450 g
0,45 kg
10,42 zł/1 kg
4,69 zł
Mleczny Przystanek Ser Mozzarella kula 125 g
125 kg
0,02 zł/1 kg
2,69 zł

Zobacz również inne przepisy