Pomidory faszerowane mieloną wołowiną

Pomidory faszerowane mieloną wołowiną
Dania obiadowe
4
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3-4 duże pomidory
  • 250 g mielonej wołowiny (lub mielony indyk)
  • 3 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
  • 100 g brązowego ryżu
  •  kulka mozzarelli
  •  świeża bazylia
  •  cebula
  •  łyżka oliwy
  •  sól, pieprz
  •  szczypta słodkiej papryki

 

Krok 1

Ryż gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. Na łyżce oliwy podsmażany pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej podsmażamy ok 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz posiekanymi listkami świeżej bazylii. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy.  Następnie dokładamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pomidory myjemy, odcinamy „kapelusze” i wydrążamy środek. Wydrążony miąższ dodajemy do mięsnego farszu i wypełniamy puste pomidory. Na wierzchu układamy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy pomidory w piekarniku, przez ok. 10 min. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.

„W kuchni czasem potrzebna jest mała odmiana. Zażyczyłem więc sobie faszerowanych pomidorów. Moi kucharze stanęli na wysokości zadania – danie wprost podbiło moje podniebienie. Dlatego też dziś z radością się nim dzielę i życzę smacznego!”