Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym

Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym
Dania obiadowe
2
Łatwy
45 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 1kg mielonej wołowiny (najlepiej 600g antrykot + 400g łopatka)
  • 500 g pieczarek
  • garść świeżego tymianku 
  • czerwona cebula 
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • sałata lodowa
  • ogórki konserwowe
  • 4 plastry bekonu
  • 4 plastry sera cheddar 
  • śmietana 30%
  • masło
  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • oliwa z oliwek 
  • majonez 
  • sól, pieprz

Krok 1

Pieczarki kroimy w grube plasterki i smażymy na rozgrzanej oliwie z listkami tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Zmniejszamy ogień. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy śmietanę, smażymy jeszcze ok. 1 minuty i zdejmujemy z gazu.

Pomidory, czerwoną cebulę i ogórki kroimy w plastry. 

Plastry bekonu smażymy na suchej patelni, aż staną się chrupiące. Odsączamy wytopiony tłuszcz na ręczniku papierowym. 

Z mięsa formujemy burgery nieco większe od średnicy bułki (grubość ok. 2cm). W środku burgera robimy lekkie wgniecenie. Smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
 

Krok 2

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, smażymy burgery ok. 2-3 minut, z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy gruby plaster sera cheddar. Czekamy, aż ser się rozpuści i zdejmujemy z patelni. 

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, kiedy się rozpuści smażymy bułki od wewnętrznej strony do złotego koloru. 

Składamy burgery: spody bułek smarujemy majonezem, kładziemy liść sałaty, bekon i pieczarki. Następnie układamy mięso, a na nim plastry cebuli, pomidora i ogórka. Górną bułkę również smarujemy majonezem i przykrywamy całość. 

"Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku hamburgera, a jednak: hamburger hamburgerowi nie równy! Dlatego zdradzam Wam doskonały przepis, który na zawsze pozostanie w pamięci Waszych kubków smakowych. Wiem, bo sam próbowałem."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pieczarki ważone
7,99 zł/1 kg
4,00 zł
Natureza sałata lodowa sztuka
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Natureza Pomidor malinowy 500 g
0,5 kg
16,98 zł/1 kg
8,49 zł
Schulstad Gourmet Bistro Bułki pszenne do hamburgerów 324 g (4 x 81 g)
0,324 kg
24,35 zł/1 kg
7,89 zł
Morliny Boczek wędzony 100 g
1 szt.
7,09 zł/1 szt.
7,09 zł
Krakus Ogórki konserwowe 920 g
0,92 kg
6,08 zł/1 kg
5,59 zł
6,59 zł
PROMOCYJNA CENA
Ser Grozette 40 g
0,04 kg
77,25 zł/1 kg
3,09 zł
Président Śmietana 30% 200 g
0,2 kg
20,45 zł/1 kg
4,09 zł
Łaciate Masło ekstra 100 g
0,1 kg
34,90 zł/1 kg
3,49 zł
4,09 zł
PROMOCYJNA CENA
Carrefour Majonez stołowy 280 g
0,28 kg
10,68 zł/1 kg
2,99 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł

Zobacz również inne przepisy