Przepis na orientalne szaszłyki z karkówki wieprzowej, z dipem orzechowym

Przepis na orientalne szaszłyki z karkówki wieprzowej, z dipem orzechowym
Dania obiadowe
4
Łatwy
1 h
Ocena 5

Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • oliwa z oliwek 
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • kawałek imbiru (5-6 cm) 
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili 
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sezam 
  • cebula dymka (szczypior)
  • garść świeżej kolendry

Sos:

  • 3 łyżki masła orzechowego 
  • 3 łyżki mleka kokosowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1/2 łyżki startego imbiru 
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki 

Krok 1

Karkówkę kroimy w długie paski. Imbir ścieramy na tarce.  Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sos sojowy, dodajemy imbir, następnie kurkumę, kmin rzymski, paprykę słodką, pieprz oraz drobno posiekaną papryczkę chili w ilości według uznania i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie smarujemy marynatą. Odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.  

Drobno siekamy szczypior i kolendrę.

Składniki na sos mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Patyczki do szaszłyków wstawiamy do naczynia z wodą, dzięki temu nie będą się przypalać. 

Krok 2

Mięso nadziewamy na patyczki. Posypujemy sezamem oraz szczyptą świeżo zmielonej soli morskiej, jeśli marynata nie jest dostatecznie słona. Grillujemy w wysokiej temperaturze ok. 3 minut z każdej strony, aż do zarumienienia, uważając jednak, by nie wysuszyć mięsa. Szaszłyki posypujemy dymką oraz kolendrą. Podajemy z sosem orzechowym. 

"Gdy delektowałem się wyśmienitymi szaszłykami z sosem orzechowym naszła mnie taka oto wątpliwość: dlaczego na patyczkach? Być może dlatego, by smakować je kawałek po kawałku? I wróciłem do pałaszowania."