Przepis na zapiekane młode ziemniaczki z kapustą i boczkiem

Przepis na zapiekane młode ziemniaczki z kapustą i boczkiem
Dania obiadowe
4-5
Łatwy
2 h
Ocena 4.6

Składniki

  • mała główka młodej kapusty
  • 750 g młodych ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz

Do podania:

Krok 1

Z główki kapusty usuwamy głąb. Kroimy ją na średnio drobną kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy z łyżeczką soli pod przykryciem przez 15 minut.

Ziemniaki porządnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. 

Czosnek i cebulkę obieramy, a boczek kroimy w kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni, na sam koniec dodając czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Kapustę odcedzamy z wody. Dodajemy do niej posiekany koperek i przyprawiamy ją solą i pieprzem. Ziemniaki również odcedzamy.

 

Krok 2

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, następnie wykładamy kapustę, ziemniaczki i posypujemy cebulką z boczkiem. Całość zapiekamy w 200 st. C przez 30 minut. Podajemy ze świeżym koperkiem i maślanką.

"Gdy przychodzi czas na młodą kapustę, bez tego dania moja kuchnia obejść się nie może. Wiosenne, aromatyczne i zawsze tak samo świetnie smakuje. Można się za nie dać, że tak powiem, poszatkować."