Pstrąg grillowany w papilotach z młodymi ziemniaczkami i szparagami

Pstrąg grillowany w papilotach z młodymi ziemniaczkami i szparagami
Dania obiadowe
1
Łatwy
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • pstrąg
  • 3 młode ziemniaczki
  • marchewka
  • 3 białe szparagi
  • kilka zielonych oliwek
  • 3 plastry cytryny
  • gałązka oregano
  • łyżka oliwy
  • sól

          marynata:

  • łyżka oliwy
  • łyżeczka miodu
  • starty ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy w naczyniu. Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą. Nacieramy środek marynat i odstawiamy do lodówki na 30 min. Ziemniaczki myjemy i kroimy na kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i kroimy na pół. 

Krok 2

Do łódeczki zrobionej z papieru do pieczenia wkładamy pokrojone warzywa i oliwki. Na wierzchu układamy pstrąga. Dekorujemy go plastrami cytryny oraz gałązką oregano. Polewamy resztą marynaty i łyżką oliwy. Zawijamy szczelnie łódeczkę. Grillujemy 25-30 min. na średnio rozgrzanym grillu. 

„Sezon na szparagi uważam za otwarty! Połączcie je z pstrągiem, ziemniaczkami i oliwkami, wzbogaćcie smak aromatyczną marynatą z miodem i tymiankiem.”