Pstrąg pieczony z kolorowym pieprzem podany z pieczonymi batatami

Pstrąg pieczony z kolorowym pieprzem podany z pieczonymi batatami
Dania obiadowe
1
Łatwy
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • świeży pstrąg Jakość z Natury Carrefour
  • pieprz marki Carrefour
  • łyżka kolorowego pieprzu
  • batat
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour
  • oliwa z oliwek marki Carrefour
  • świeży tymianek
  • szczypta suszonego tymianku marki Carrefour
  • ząbek czosnku.
  • 3 plasterki cytryny
  • zielona pietruszka

 

Krok 1

Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka wkładamy kilka plasterków czosnku, plasterki cytryny, świeżą pietruszkę i tymianek. Pstrąga posypujemy kolorowym pieprzem i polewamy łyżką oliwy z oliwek. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Pieczemy pstrąga ok. 20-25 minut.

Krok 2

W międzyczasie kroimy batata na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy łyżką oliwy i posypujemy szczyptą tymianku. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku. Pstrąga podajemy z pieczonymi batatami.

„Kucharzowi się nie upiecze… będzie musiał nasłuchać się komplementów na temat tego pstrągowego dzieła sztuki!”