Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
Dania obiadowe
3os
Łatwe
1h
Ocena 4

Składniki

  • 2 jabłka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml oleju rzepakowego

Krok 1

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Białko oddzielamy od żółtka. W misce łączymy maślankę, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Mąkę i sodę przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do mokrych składników, ciągle mieszając, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. W osobnej misce ubijamy białko na sztywną pianę. 

Krok 2

Partiami, delikatnie mieszając, dodajemy je do gotowej masy. Na koniec wrzucamy jabłka i znowu ostrożnie mieszamy by masa nie straciła napowietrzenia. Olej rozgrzewamy na patelni i wylewamy placuszki dowolnej średnicy. Smażymy z obu stron do złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami lub dżemem.