Risotto z suszonymi borowikami

Risotto z suszonymi borowikami
Dania obiadowe
4os
Średnie
1h
Ocena 4

Składniki

  • 200g ryżu do risotto
  • 50g suszonych borowików
  • 5 świeżych borowików  (albo mrożonych) 
  • 0,5 l bulionu warzywnego 
  • 0,5 l wody 
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Garść świeżej pietruszki
  • Garść świeżego tymianku
  • Sól, pieprz

Krok 1

Grzyby dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie, przykrywamy talerzykiem w celu obciążenia i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia wodę z grzybów łączymy w bulionem. Grzyby odcedzamy na sitku. Bulion razem z wywarem grzybowym wstawiamy na mały ogień, aby był cały czas ciepły.

Szalotki i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na patelni z rozpuszczonym masłem przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy do nich świeże borowiki pokrojone w plasterki i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie borowiki wyciągamy na talerzyk. Do cebuli i czosnku wrzucamy drobno pokrojone suszone grzyby, smażymy przez chwilę i wrzucamy ryż. Energicznie mieszamy, tak aby cały ryż był obtoczony w maśle. Wszystko robimy na bardzo małym ogniu.

Krok 2

Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, zaczynamy dolewać bulion. Na początek jedna chochla, czekamy aż odparuje. Dolewamy kolejną i tą czynność powtarzamy aż cały bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany (trwa to około 15-17 minut). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką. Dodajemy tarty parmezan, wcześniej odłożone borowiki i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 1 minutę ciągle mieszając. Podajemy z listkami świeżej pietruszki.