Roladki z karkówki w sosie wiśniowym

Roladki z karkówki w sosie wiśniowym
Dania obiadowe
3
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 plastry karkówki
  • 3 plastry szynki serrano lub parmeńskiej
  • 30 g żółtego lub pleśniowego sera
  • 100 g brązowej lub czarnej soczewicy
  • 100 g wiśni (mogą być mrożone)
  • pół papryczki chili
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka oleju
  • garść roszponki
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy na cieńsze plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na środku układamy kawałek sera i zwijamy w roladkę. Następnie owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Roladki smażymy na rozgrzanej łyżce oliwy do zarumienienia przez 3 min. z każdej strony.

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 min. Wiśnie rozmrażamy w miseczce. Dodajemy posiekane chili, ocet balsamiczny oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.

Krok 2

Pod koniec pieczenia roladek dodajemy sos wiśniowy i pozostawiamy na patelni do zgęstnienia. Wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą roszponką. Podajemy z ugotowaną soczewicą.


„Wykwintne roladki z niebanalnym dodatkiem w postaci sosu wiśniowego – idealne na ucztę w iście cesarskim stylu.”