Roladki ze schabu z mozarellą podane na sałatce z grillowanej cukinii i pomidorów

Roladki ze schabu z mozarellą podane na sałatce z grillowanej cukinii i pomidorów
Dania obiadowe
3
Łatwy
1 h
Ocena 3

Składniki

Roladki:

Marynata:

  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sałatka:

  • 2 pomidory
  • cukinia
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano

Krok 1

Czosnek ścieramy na tarce i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekany tymianek i zalewamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Plastry schabu układamy na folii spożywczej lub papierze do pieczenia. Przykrywamy od góry drugim kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Następnie obtaczamy mięso w czosnkowej marynacie i wkładamy do lodówki na 30 min. W międzyczasie suszone pomidory oraz mozzarellę kroimy w cienkie paski.

Cukinię kroimy w plastry. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz grillujemy na patelni grillowej z obu stron, do zarumienienia.

Krok 2

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Plastry cukinii i pomidora układamy na talerzu, skrapiamy oliwą i posypujemy suszonym oregano.

Plastry schabu obsmażamy przez kilka minut na patelni grillowej. Na wierzchu każdego plastra układamy paski mozzarelli i suszonych pomidorów, następnie po kolei zwijamy je, spinamy wykałaczką i dalej obsmażamy, aż ser się rozpuści. Roladki podajemy razem z sałatką z pomidorów i cukinii.

"Mój charakter, przyznam, bywa wybuchowy, być może dlatego właśnie szczególnie cenię sobie potrawy, które wywołują prawdziwą eksplozję smaku. Roladki schabowe zdecydowanie stają na wysokości tego zadania."