Schab w miodzie i sezamie

Schab w miodzie i sezamie
Dania obiadowe
6
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

  • 0,5 kg schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypiorek i sezam do posypania
  • ryż

Sos sezamowo-miodowy:

  • ½ szklanki miodu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krok 1

Schab myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, cynamonem oraz czosnkiem. Wkładamy mięso do naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos sezamowo-miodowy: do małego garnuszka wkładamy miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej sezamowy, płatki chilli i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zacznie wrzeć. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie wodę z mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do sosu. Gotujemy dalej, dokładnie mieszając, do momentu w którym sos zacznie gęstnieć. Odstawiamy z ognia garnek. Odlewamy ¼ szklanki sosu do wykorzystania później przy grillowaniu.

Krok 2

Wyjmujemy schab z lodówki i kroimy go na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Patelnię grillową smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na dużym płomieniu. Wykładamy mięso na patelnię i smażymy przez 3 minuty z każdej strony. Smarujemy schab sosem odstawionym do grillowania i smażymy dodatkowo przez minutę z każdej strony, aby sos się skarmelizował.

Przed podaniem polewamy mięso pozostałym sosem, posypujemy szczypiorkiem i sezamem. Podajemy na ryżu.

"Taki schab to ja rozumiem! Strategia konkretna, zrozumiała i skuteczna: grillowane mięso, sos i posypka, które stanowią połączenie doskonałe. Sam sos miodowo-sezamowy to dzieło, nad którym mógłbym się długo rozpływać."