Schab z karmelizowanymi jabłkami i kaszą jaglaną

Schab z karmelizowanymi jabłkami i kaszą jaglaną
Dania obiadowe
3
Średni
35 min.
Ocena 3

Składniki

Składniki:

  • 3 plastry schabu bez błon
  • jabłko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka  cukru trzcinowego
  • 150 g kaszy jaglanej
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Krok 1

Schab oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażymy mięso z obu stron do zarumienienia. Odstawiamy je na bok. Na tej samej patelni dodajemy kolejną łyżkę masła, cukier oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko. Doprawiamy cynamonem oraz sokiem z cytryny. Całość podsmażamy kilka chwil. Pod koniec dodajemy plastry schabu i dusimy pod przykryciem 2-3 min.

Krok 2

W międzyczasie kaszę jaglaną gotujemy w 300 ml lekko posolonej wody przez 10-15 min., aż wchłonie cały płyn. Na talerz kładziemy porcję kaszy. Następnie plaster schabu, a na górę karmelizowane jabłka. Całość dekorujemy świeżym rozmarynem.

”Karmelizowanie – to takie francuskie! I można tak przyrządzić wiele różnych owoców, ale nic nie może się równać ze smakiem karmelizowanych jabłek z polskich sadów."