Schab z żurawinowym sosem balsamicznym i fasolką szparagową z zasmażką

Schab z żurawinowym sosem balsamicznym i fasolką szparagową z zasmażką
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
45 min.
Ocena 4.7

Składniki

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 200 g suszonej żurawiny
  • cebula
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Krok 1

Ze schabu ścinamy białą błonę, kroimy na 4 kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni  obsmażamy  schab przez 3 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, dodajemy  miód i żurawinę oraz wino, ocet balsamiczny i rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania części płynów, dodajemy schab, przykrywamy i dusimy ok. 8-10 min.

Krok 2

Fasolkę blanszujemy we wrzątku przez kilka minut. Wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym masłem, oprószamy bułką. Schab układamy na fasolce i polewamy sosem.

"Gdy na jednym półmisku spoczywają soczyste mięso i warzywa, to do mnie taki obiad zawsze przemawia. Dziś mam przyjemność przedstawić obiad wzorcowy, który nie tylko na pochwałę, a na order smakowitości zasługuje."