Schab zapiekany z porem, kiszoną kapustą i grzybami

Schab zapiekany z porem, kiszoną kapustą i grzybami
Dania obiadowe
4
Łatwy
ok. 1 h
Ocena 3

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 200 g grzybów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej
  • por
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 ml mleka

Krok 1

Surowy schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy na łyżce oleju na złoty kolor z obu stron.

Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na łyżce masła i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby myjemy, osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki, następnie dodajemy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dusimy ok 10 min, aż zmiękną. Kiszoną kapustę odcedzamy i tniemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do grzybowego farszu.

Krok 2

Pora kroimy w krążki i smażymy na łyżce oleju przez dłuższą chwilę. Następnie dodajemy masło oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do naczynia żaroodpornego przekładamy podsmażone grzyby wraz z cebulką i kapustą. Na wierzchu układamy plastry schabu. Całość zalewamy sosem porowym. Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

"Doskonale przyrządzony schab wart jest najwyższych kulinarnych odznaczeń, dlatego po spróbowaniu tego popisowego dania mianowałem je mistrzowskim, a kucharza – szefem kuchni."