Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem

Szynka pieczona z mandarynkami, imbirem i rozmarynem
Dania obiadowe
3 min.
Średni
60 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej
  • 5 mandarynek
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżka musztardy
  • szczypta rozmarynu
  • świeża kolendra

Krok 1

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. W osobnym naczyniu mieszamy imbir z miodem, oliwą, sokiem z dwóch mandarynek i musztardą. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. 

Krok 2

Marynatą polewamy mięso. Na wierzchu układamy plastry mandarynek, posypujemy kolendrą lub innymi ulubionymi ziołami. Pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35 min. Przed podaniem polewamy powstałym sosem.

„Imbir z miodem - très bien! Polecam to genialne połączenie nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też smakowych.”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Szynka wieprzowa bez kości tacka
13,99 zł/1 kg
15,39 zł
PROMOCYJNA CENA
Mandarynki ważone
7,99 zł/1 kg
4,00 zł
Kamis Imbir mielony 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
11,19 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Kamis Rozmaryn 15 g
0,015 kg
126,00 zł/1 kg
1,89 zł
Baziółka Kolendra
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł

Zobacz również inne przepisy