Tacos z kurczakiem, awokado, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, pieczoną szynką

Tacos z kurczakiem, awokado, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, pieczoną szynką
Dania obiadowe
2-4
Średni
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 4 małe tortille
  • 4 plastry szynki Carrefour z wędzarni
  • pierś z kurczaka
  • awokado
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • pół chili
  • limonka
  • kolendra
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku

 

Krok 1

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Nastepnie umieszczamy w misce i dodajemy słodką sól, olej, mąkę ziemniaczaną oraz starty czosnek. W tak powstałej marynacie zostawiamy kurczaka na 30 min. Plastry szynki kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na suchej patelni do zarumienienia z obu stron. Kurczaka smażymy na oleju. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. 

Krok 2

Pomidorki przepoławiamy na pół, cebulę kroimy w piórka, a chili w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy wraz z listkami świeżej kolendry. Tortille podpiekamy na patelni, następnie nakładamy  powstałą salsę, kawałki kurczaka oraz podpieczonej szynki  i składamy na pół. 

"Tacos to Meksyk podany na tacy. Delektujcie się tym ognistym smakiem i aromatem chili, kolendry i limonki."