Tacos z pieczonym schabem, mango, pomidorkami, pomelo, cebulą i awokado

Tacos z pieczonym schabem, mango, pomidorkami, pomelo, cebulą i awokado
Dania obiadowe
6
Łatwy
180 min.
Ocena 5

Składniki

  •            300 g schabu
  •            garść pomidorków koktajlowych
  •            małe mango
  •            ćwiartka pomelo
  •            pół czerwonej cebuli
  •            pół awokado
  •            kolendra
  •            chili

 
          marynata:

  •           szczypta kuminu
  •           szczypta pieprzu
  •           szczypta chili
  •           szczypta słodkiej papryki
  •           łyżka brązowego cukru
  •           2 łyżki oleju

Krok 1

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Obtaczamy w niej mięso i odstawiamy do lodówki na ok 12 h. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 150 C. Mięso obsmażamy najpierw do zarumienienia na patelni po czym przekładamy do brytfanki i pieczemy ok 2 h. Jeżeli będzie się za mocno podpiekać zmniejszamy moc do 120 C. 

Krok 2

W międzyczasie kroimy cebule w piórka, mango oraz awokado w plasterki, a  pomidorki przepoławiamy na pół.  Pompelo obieramy z skórki i rozdrabniamy na cząstki. Tortille podgrzewamy na patelni. Wypełniamy środek poszarpanym mięsem oraz warzywami i owocami. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.

„Komu znudził się smak pieczonego schabu, niech odkryje go na nowo w meksykańskich tacos, w otoczeniu przypraw i egzotycznych owoców.”