Tortilla z kaszą kuskus i kurczakiem

Tortilla z kaszą kuskus i kurczakiem
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 placki tortilla
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 100 g kaszy kuskus
  • 2 garście szpinaku
  • pomidor czerwony
  • pomidor żółty
  • czerwona cebula
  • garść pestek słonecznika
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka suszonego oregano

Marynata:

  • łyżka oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sos czosnkowo-jogurtowy:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz

Krok 1

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, doprawiamy do smaku sola, pieprzem i oregano. Całość polewamy łyżką oliwy i wkładamy do lodówki.

W miseczce mieszamy słodką i ostra paprykę z curry, oregano oraz oliwą . Kurczaka myjemy, lekko rozbijamy, zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. W razie potrzeby podlewamy je lekko wodą i czekamy, aż odparuje. Odstawiamy kurczaka z ognia.

W międzyczasie kaszę kuskus doprawiamy solą i zalewamy wrzątkiem, na wysokość1 cm nad poziomem kaszy. Zostawiamy pod przykryciem ok 5 min do napęcznienia.  

Krok 2

Placki tortilla podgrzewamy na suchej patelni z obu stron. Nakładamy na nie umyty szpinak, posypujemy kaszą kuskus, układamy plasterki pomidora i cebuli oraz pokrojonego w paseczki kurczaka. Całość posypujemy uprzednio podprażonymi pestkami słonecznika oraz ziarnami sezamu. Placki możemy zwinąć w rulon lub jeść jak pizzę.

"To danie budzi emocje i apetyt na sportową rywalizację. Dostarcza energii mięśniom na pomyślny start i zwycięską metę. Dlatego jest świetnym posiłkiem przedstartowym dla kolarzy i wszystkich rowerzystów."