Udka z kurczaka w zielonym curry

Udka z kurczaka w zielonym curry
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • łyżka sezamu
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • sól

 

  • 2 cm imbiru
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cebulki dymki
  • garść świeżej kolendry lub zielonej pietruszki
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki sosu sojowego

 

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Udka z kurczaka myjemy i nacieramy solą. Smażymy na rozgrzanej patelni skórką do dołu do zarumienienia ok 10 min. Następnie przekładamy na druga stronę. Zlewamy wytopiony tłuszcz i dodajemy miód. Smażymy dalej udka na małym ogniu. Na osobnej patelni podprażamy sezam. Posypujemy nim udka ( dzięki marynacie z miodu, ziarna sezamu dobrze przylegają do mięsa). Odstawiamy je na bok.

Do malaksera wrzucamy imbir, ząbki czosnku, papryczkę chili, cebule dymkę, kolendrę. Całość zalewamy olejem i blendujemy na gładka pastę. Doprawiamy do smaku solą.

Makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 2-3 min. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok.

Krok 2

Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pastę curry. Całość podgrzewamy, aby nieco się podpiekła i puściła aromat. Następnie wlewamy 200 ml wody oraz mleko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Do środka wrzucamy fasolkę szparagową i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu ok 4-5 min.

Do miseczki wkładamy liść sałaty rzymskiej. Następnie porcję makaronu ryżowego, udko z kurczaka. Całość zalewamy sosem curry. Możemy posypać na koniec cebulą dymką oraz kawałkami chili.

"Gdybym mógł wybrać, co podać na stół, żeby zaskoczyć moich gości, to z pewnością rozważyłbym to danie. Pikantna, nieco egzotyczna odsłona tego, co wszyscy dobrze znamy. "