Wegańska musaka z czarną soczewicą

Wegańska musaka z czarną soczewicą
Dania obiadowe
3-4
średni
2h

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżki oliwy Carrefour BIO
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sos soczewicowy

  • szklanka czarnej soczewicy
  • puszka pomidorów Carrefour BIO
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego Carrefour BIO
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  •  1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz 

Sos biały (a la beszamel)

  • 4 ziemniaki Jakość z Natury Carrefour
  • 1/2 l mleka owsianego Carrefour BIO
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy Carrefour BIO

 

Krok 1

Soczewicę namaczamy przez 1 h w gorącej wodzie. Następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez ok. 30 min.

Nastawiamy piekarnik na 2000C. Bakłażany kroimy na cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry posypujemy solą oraz oregano, po czym skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 20 min.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.

Krok 2

Do garnka wlewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Przez chwilkę podsmażamy, dodajemy ugotowaną soczewicę, po czym zalewamy bulionem i doprawiamy cynamonem, tymiankiem oraz oregano. Po chwili  dodajemy pomidory i dusimy je przez ok. 20 min. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką.

Ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy mleko, oliwę i płatki drożdżowe. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładkie purée.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy warstwę z plastrów bakłażana, następnie warstwę sosu soczewicowego, potem kolejną warstwę bakłażana i pozostałą część sosu soczewicowego. Wierzch polewamy białym sosem i układamy na nim jeszcze kilka plastrów bakłażana. Całość posypujemy świeżą pietruszką lub bazylią.