Wegański bigos z tofu, sezamem i bakaliami

Wegański bigos z tofu, sezamem i bakaliami
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych  grzybów
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 1/2 pora
  • 5 suszonych moreli Carrefour
  • 6-7 suszonych śliwek Carrefour
  • 100 g zielonej soczewicy Carrefour
  • 100 g tofu
  • sezam do posypania
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Carrefour BIO
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka ksylitolu
  • pietruszka do posypania

 

Krok 1

Morele, śliwki oraz grzyby moczymy przez ok. 30 min. Na patelni podsmażamy na oleju drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy połówkę drobno posiekanego pora. Po kilku minutach dodajemy kiszoną kapustę, soczewicę, grzyby, pokrojone drobno morele oraz śliwki. Bigos doprawiamy sosem sojowym, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy 2 szklankami wody i dusimy przez ok. 35 min, aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.

Krok 2

Tofu obsmażamy na łyżce oleju, do zarumienienia, z obu stron i dodajemy do bigosu. Przed podaniem posypujemy każdą porcję uprażonym na suchej patelni sezamem oraz posiekaną pietruszką.