Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Zupy/Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa
Zupy
6
Łatwe
1h

Składniki

 
  • 100g suszonych grzybów, najlepiej borowiki albo podgrzybki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • pół selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz
  • 500g wybranego makaronu

Krok 1

Grzyby dzień wcześniej myjemy, płuczemy i zalewamy wodą do przykrycia. W dużym garnku na oliwie podsmażamy ziele angielskie, liście laurowe oraz posiekaną cebulę. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, smażymy około 10 minut. Dolewamy 2l wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 

Krok 2

Po tym czasiedolewamy wodę z grzybów, a grzyby kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez kolejne 20 minut. Całość podajemy z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie zupę można zabielić śmietanką.