Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Dania obiadowe
6
Łatwe
1h

Składniki

 
  • 100g suszonych grzybów, najlepiej borowiki albo podgrzybki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • pół selera
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz
  • 500g wybranego makaronu

Krok 1

Grzyby dzień wcześniej myjemy, płuczemy i zalewamy wodą do przykrycia. W dużym garnku na oliwie podsmażamy ziele angielskie, liście laurowe oraz posiekaną cebulę. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, smażymy około 10 minut. Dolewamy 2l wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 

Krok 2

Po tym czasiedolewamy wodę z grzybów, a grzyby kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka. Dodajemy sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez kolejne 20 minut. Całość podajemy z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie zupę można zabielić śmietanką. 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zobacz również inne przepisy

Łatwy
1 h
Ocena 4
Dania obiadowe

Przepis na Ratatouille

Łatwy
45 min.
Ocena 4.8
Dania obiadowe

Papryka faszerowana mięsem wieprzowym i wołowym

Średni
1 godz.
Ocena 4.3
Dania obiadowe

Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu

Łatwy
30 min.
Ocena 5
Dania obiadowe

Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Łatwy
45 min.
Ocena 4.8
Dania obiadowe

Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym

Łatwy
1 h
Ocena 5
Dania obiadowe

Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową

Bezpieczne płatności

Dostawa do domu

Świeże produkty

Podwójna weryfikacja zawartości paczki

Drive

SąSiatki

Coolomat

Odbiór w sklepie Carrefour