Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz z uszkami
Dania obiadowe
4-6
Średnie
2h

Składniki

Ciasto na uszka:

  • 300g mąki pszennej
  • 170ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 80g suszonych grzybów borowików lub prawdziwków
  • 4 duże szalotki
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Barszcz:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1,5kg czerwonych buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • wywar z ugotowanych grzybów z uszek ok 100-150ml
  • zakwas z buraków 300ml

Krok 1

Uszka

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy, do momentu aż będzie jednolite i elastyczne. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. 

Grzyby dzień wcześniej dokładnie płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego  dnia do garnka z grzybami dorzucamy listki laurowe, ziela angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy około 5-7 minut do całkowitego zeszklenia. 

 

Grzyby odcedzamy zachowując wywar i dorzucamy je na patelnię z zeszkloną cebulką. Smażymy około 8-10 minut. Studzimy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie bardzo drobno siekamy nożem lub w malakserze.Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy okręgi o średnicy ok. 3 cm. Nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy jak pierogi, a następnie łączymy końce. Do dużego garnka wlewamy sporą ilość wody, solimy oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Po zagotowaniu wody wrzucamy uszka i gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. 

Krok 2

Barszcz 

Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy wywar z ugotowanych grzybów. Cebulkę i czosnek opalamy nad palnikiem i dorzucamy do wywaru. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Buraki, marchewkę, seler, pietruszkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy ocet, można również dodać zakwasu z buraków. Wywar przecedzamy przez sito, podajemy z uszkami. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Mąka pszenna luksusowa typ...
1,49 zł
Carrefour Naturalna woda mineralna...
0,99 zł
Sól Kujawska 1 Kg
0,75 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
1,09 zł
Prymat Liść laurowy suszony 6 g
1,49 zł
Prymat Ziele angielskie całe 15 g
1,49 zł
Natureza cebula 1 kg
3,99 zł
Czosnek 3 sztuki
3,99 zł
Buraki myte "Jakość z Natury...
2,69 zł
Jabłka Szampion "Jakośc z Natury...
2,99 zł
Ocet spirytusowy 10% 500 ml
2,89 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
2,09 zł

Zobacz również inne przepisy