Zielone curry z kurczakiem i szparagami

Zielone curry z kurczakiem i szparagami
Dania obiadowe
2
Łatwe
40min
Ocena 4

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia 
  • 150 gramów fasolki szparagowej 
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 4 liście kaffiru 
  • 2-3 łyżki  jasnego sosu sojowego 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 2 limonki 
  • papryczka chili 
  • pęczek świeżej kolendry 
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1 łyżka cukru palmowego lub kokosowego 
  • 1/2 litra wody 

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w paski. Szparagi obieramy oraz odkrawamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kawałki o długości około 4 cm. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i przekrawamy ją na pół.
Cukinię kroimy w kostkę.

 

Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pastę curry i kmin, prażymy chwilę, ale tak, by pasta się nie przypaliła. Wlewamy mleko kokosowe oraz wodę, zagotowujemy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz szparagów, gotujemy przez około 15- 20 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Dolewamy sok z połowy limonki. 

Gotowe danie posypujemy pokrojoną papryczką chili oraz listkami kolendry. Polewamy sokiem z limonki wedle upodobań.  Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Filet z piersi kurczaka
18,99 zł/1 kg
8,17 zł
Kanokwan Zielona pasta curry 50 g
0,05 kg
77,80 zł/1 kg
3,89 zł
4,69 zł
PROMOCYJNA CENA
Real Thai Mleko kokosowe 400 ml
0,4 l
25,98 zł/1 l
10,39 zł
House of Asia Liście limonki Kaffir całe 10 g
0,01 kg
799,00 zł/1 kg
7,99 zł
House of Asia Sos sojowy jasny 625 ml
0,625 kg
15,98 zł/1 kg
9,99 zł
Zielony listek Cukier kokosowy 300 g
0,3 kg
70,30 zł/1 kg
21,09 zł
Carrefour Naturalna woda mineralna niegazowana 0,5 l
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł

Zobacz również inne przepisy