Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Zupa krem z ciecierzycy z prażonym sezamem i kolendrą

Zupa krem z ciecierzycy z prażonym sezamem i kolendrą

Zupa krem z ciecierzycy z prażonym sezamem i kolendrą
Dania obiadowe
2
Łatwe
25 min.

Składniki

  • puszka ciecierzycy
  • łyżka oleju Carrefour BIO
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour
  • por
  • cebula Jakość z Natury Carrefour
  • ziemniak Jakość z Natury Carrefour
  • 1 opakowanie bulionu warzywnego Carrefour BIO
  • 100 ml mleka
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki sezamu
  • świeża kolendra

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz pora i podsmażamy przez kilka chwil. Następnie dodajemy drobno pokrojonego ziemniaka i smażymy przez 1-2 min. Po chwili wlewamy gorący bulion oraz większość ciecierzycy z puszki wraz z zalewą. Gotujemy przez ok. 15 min. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W kolejnym kroku miksujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy mleko oraz śmietanę i ponownie miksujemy.

Krok 2

Na patelni podprażamy sezam do zarumienienia.

Zupę podajemy z podprażonym sezamem, świeżą kolendrą oraz kawałkami ciecierzycy.

 

Wskazówka: Zupę można ugotować za pomocą urządzenia do gotowania zup Mandine