Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną
Desery
5-6
Łatwy
20 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście orzechów pistacjowych
  • szczypta soli

 

Krok 1

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy w środku miseczkę tak, aby woda podczas gotowania nie dostała się do środka. Do miseczki wkładamy pokrojoną czekoladę. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Czekoladę lekko mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą, mieszamy z mlekiem skondensowanym, dodajemy suszoną żurawinę oraz orzechy pistacjowe. (Możemy dodać, wedle uznania, inne bakalie lub orzechy.) 

Krok 2

Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na min. 2 h. Po wyjęciu kroimy w mniejszą kostkę. 

„Mówiono mi, że ten deser ma dużą tradycję w polskiej kuchni. Postanowiłem więc dodać mu nowego, niepowtarzalnego smaku, który zachwyci jego amatorów oraz tych, którzy próbują go po raz pierwszy.”
 

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

SM Gostyń Mleko gostyńskie zagęszczone niesłodzone 7,5% 500 g
0,5 kg
9,98 zł/1 kg
4,99 zł
Helio Orzechy pistacjowe 80 g
0,08 kg
124,88 zł/1 kg
9,99 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł

Zobacz również inne przepisy