Ciastka z jabłkami i migdałami

Ciastka z jabłkami i migdałami
Desery
12
Łatwe
40min
Ocena 5

Składniki

  • Płat ciasta francuskiego
  • 3 jabłka, najlepiej szara reneta
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • garść migdałów w płatkach
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pół cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Krok 1

Wyciągamy ciasto francuskie z lodówki. Musi odstać w temperaturze pokojowej około 15-20 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do miski cukier, miód, syrop klonowy, migdały oraz przyprawy. Tępą stroną noża wydrążamy nasionka z laski wanilii i dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy.

 

Krok 2

Płat ciasta francuskiego kroimy w kwadraty (powinno wyjść ich około 12). Na środek każdego wykładamy czubatą łyżkę farszu jabłkowego. Zlepiamy przeciwległe rogi ze sobą. Żółtko mieszamy z mlekiem i za pomocą pędzla smarujemy ciasto z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 25-30 minut, pieczemy do złocistego koloru.