Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą

Ciasto dyniowo-orzechowe z kremową polewą
Desery
7-8
Łatwy
1 godz. 30
Ocena 3

Składniki

Kremowa polewa:

  • 120 g serka typu Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka masła

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Do miksera wbijamy jajka i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Pod koniec wlewamy olej i dalej miksujemy. Do powstałej kremowej masy dodajemy startą na grubych oczkach surową dynię, pestki dyni, wiórki kokosa oraz lekko rozgniecione płatki migdałowe ( lub, jeśli wolisz, inne orzechy – np. włoskie czy laskowe). Dodajemy drobno posiekaną lub zblendowaną brzoskwinię. Całość mieszamy, przekładamy do miski z mąką i ponownie delikatnie mieszamy.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Formę na ciasto smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.

W międzyczasie serek przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło oraz cukier puder i dokładnie ucieramy. Smarujemy nim ciasto, a przed podaniem możemy je dodatkowo posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosa czy orzechami.

"Ciasto dyniowe to kulinarna tradycja wielu krajów i nie sądzę, aby to był przypadek. Ma smak, który zachwyca w każdym kawałku świata – we Francji też! Ciasto znane jest tam jako tarte à la citrouille. Deser na medal!" 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Mąka pszenna tortowa typ 450 1 kg
1 kg
1,69 zł/1 kg
1,69 zł
Carrefour Soda oczyszczona 80 g
0,08 kg
9,88 zł/1 kg
0,79 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
15,00 zł/1 kg
0,45 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Mizgier Nioska Radoska Jaja z chowu na wolnym wybiegu L 20 sztuk
1,32 kg
12,95 zł/1 kg
17,09 zł
Cukier Królewski Cukier puder 500 g
0,5 kg
6,18 zł/1 kg
3,09 zł
KRESTO Wiórki kokosowe 100 g
0,1 kg
25,90 zł/1 kg
2,59 zł
KRESTO Pestki dyni 100 g
0,1 kg
43,90 zł/1 kg
4,39 zł
Almette śmietankowy Puszysty serek twarogowy 150 g
0,15 kg
26,60 zł/1 kg
3,99 zł

Zobacz również inne przepisy