Ciasto z batatami, z kokosową bitą śmietaną, bez cukru

Ciasto z batatami, z kokosową bitą śmietaną, bez cukru
Desery
8
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

Spód:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • łyżka ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 800 g batatów BIO
  • 3 jajka Carrefour BIO
  • puszka mleczka kokosowego (schłodzone w lodówce)
  • 100 g cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta kardamonu

Krem:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu

Do podania:

  • garść prażonych płatków migdałowych Carrefour
  • cynamon

Krok 1

Mąkę gryczaną przesypujemy do miski. Dodajemy mąkę kokosową, zimne masło, ksylitol, olej kokosowy oraz szczyptę soli i zagniatamy na gładkie ciasto. W trakcie dolewamy zimnej wody i dalej wyrabiamy. Formujemy kulę i wkładamy na 30 min do lodówki.

W międzyczasie bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok. 20 min do miękkości. Po wystudzeniu przesypujemy do miski i blendujemy na gładkie purée. Dodajemy mleczko kokosowe, cukier kokosowy, przyprawy oraz jajka. Blendujemy na gładki krem. 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę na tartę smarujemy olejem kokosowym. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę, dziurkujemy widelcem środek. Batatową masę wlewamy na tartę i pieczemy ciasto w piekarniku przez ok. 60 min.

>W międzyczasie wyjmujemy z lodówki mocno schłodzone mleczko kokosowe. Zbieramy z wierzchu tylko gęstą część i przekładamy do naczynia. Dodajemy 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu i ubijamy na gładką śmietankę. Śmietana powinna być sztywna i mieć konsystencję bitej śmietany. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu go, dekorujmy wierzch bita śmietanką, posypujemy cynamonem oraz uprażonymi wcześniej na suchej patelni płatkami migdałów.