Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Desery/Czekoladowe brownie z czarnej soczewicy

Czekoladowe brownie z czarnej soczewicy

Czekoladowe brownie z czarnej soczewicy
Desery
8-12
Średnie
40min

Składniki

  • 300 g soczewicy
  • 100 g maki owsianej
  • 100 g maki migdałowej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru kokosowego
  • 3 jajka BIO Carrefour
  • laska wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Soczewicę dokładnie gotujemy (można ją nawet rozgotować), następnie dokładnie blendujemy na wysokich obrotach. Czekoladę, wraz z olejem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem kokosowym na gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy purée z soczewicy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ziarna z laski wanilii. 

 

Krok 2

Następnie wlewamy półpłynną czekoladę z olejem i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy nasmarowanej olejem kokosowym. Wierzch dekorujemy włoskimi orzechami Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.