Czekoladowe brownie z czarnej soczewicy

Czekoladowe brownie z czarnej soczewicy
Desery
8-12
Średnie
40min
Ocena 3

Składniki

  • 300 g soczewicy
  • 100 g maki owsianej
  • 100 g maki migdałowej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru kokosowego
  • 3 jajka BIO Carrefour
  • laska wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Soczewicę dokładnie gotujemy (można ją nawet rozgotować), następnie dokładnie blendujemy na wysokich obrotach. Czekoladę, wraz z olejem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem kokosowym na gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy purée z soczewicy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ziarna z laski wanilii. 

 

Krok 2

Następnie wlewamy półpłynną czekoladę z olejem i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy nasmarowanej olejem kokosowym. Wierzch dekorujemy włoskimi orzechami Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Symbio Ekologiczna soczewica czarna beluga 340 g
0,34 kg
26,44 zł/1 kg
8,99 zł
Melvit Mąka owsiana 1 kg
1 kg
6,19 zł/1 kg
6,19 zł
Zielony listek Cukier kokosowy 300 g
0,3 kg
70,30 zł/1 kg
21,09 zł
Kotányi Wanilia w laskach 2,5 g
0,002 kg
10 795,00 zł/1 kg
21,59 zł
Farmio Jaja ściółkowe od kur karmionych paszą z soją bez GMO L 10 sztuk
0,68 kg
16,90 zł/1 kg
11,49 zł
Carrefour Bio 74% Cacao Czekolada ciemna 100 g
0,1 kg
69,90 zł/1 kg
6,99 zł
Carrefour Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 150 g
0,15 kg
24,60 zł/1 kg
3,69 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
15,00 zł/1 kg
0,45 zł

Zobacz również inne przepisy