Deser w słoiku z puree z dyni, o smaku słonego karmelu (bez cukru, vegan)

Deser w słoiku z puree z dyni, o smaku słonego karmelu (bez cukru, vegan)
Desery
Łatwe
50min
Ocena 4

Składniki

 

  • mała dynia hokkaido
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 200 mleczka kokosowego
  • 8-10 daktyli
  • łyżka karobu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów laskowych Carrefour
  • 2 łyżki orzechów włoskich Carrefour
  • łyżka syropu z agawy
  • łyczka oleju kokosowego
  • 200 ml schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
  • łyżeczka syropu z agawy

Do posypania:

  • cynamon

 

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 20-30 min. Po upieczeniu studzimy i blendujemy na gładki mus. Do dyniowego musu dodajemy masło orzechowe, wypestkowane daktyle, karob, mleczko kokosowe, cynamon, imbir oraz sól. Całość blendujemy.

Krok 2

Na patelni prażymy płatki owsiane z posiekanymi wcześniej orzechami laskowymi i włoskimi. Dodajemy olej koksowy oraz syrop klonowy. Dalej mieszamy, aż orzechy lekko się zarumienią. Gęstą część mleczka kokosowego ubijamy z syropem z agawy na bitą śmietanę. Na dno słoiczka wkładamy mus z dyni, następnie śmietankę kokosową oraz domową granolę. Następnie kolejną porcję musu oraz śmietanki. Całość posypujemy cynamonem.