Deser z kaszy jaglanej na mleku z truskawkami

Deser z kaszy jaglanej na mleku z truskawkami
Desery
2
Łatwy
40 min.
Ocena 5

Składniki

  •            100 g kaszy jaglanej
  •            250 ml wody
  •            250 ml mleka
  •             25 g wiórek kokosa
  •            łyżka syropu z agawy
  •            150 g truskawek
  •             2 łyżki płatków kokosa

 

Krok 1

Kaszę jaglaną płuczemy zimna wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Następnie wsypujemy kaszę do pustego garnka i delikatnie podprażamy. Po kilku minutach zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok 13 min. Wyłączamy, zdejmujemy z gazu i odstawiamy na bok na ok 10-15 min. Spulchniamy ją widelcem i czekamy, aż wystygnie.

 

Krok 2


Następnie do blendera wsypujemy ostudzoną i ugotowaną kaszę. Dolewamy mleko, dosypujemy wiórki kokosa oraz wlewamy syrop z agawy. Miksujemy na jednolitą  masę. Przekładamy do pucharków, dekorujemy plasterkami truskawek oraz płatkami kokosa. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki.

„Jeżeli ktoś ogranicza cukier / dba o zdrowie, to nie oznacza, że „w nagrodę” ma być pozbawiony deseru. I dlatego zarządziłem przepis, który na pewno będzie odpowiadał takim łasuchom. Z syropem z agawy, wiórkami kokosowymi i kaszą jaglaną. Smacznego!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Sante Kasza jaglana 350 g
0,35 kg
9,97 zł/1 kg
3,49 zł
Carrefour Extra Sudety+ Naturalna woda mineralna gazowana 500 ml
0,5 l
1,18 zł/1 l
0,59 zł
Łaciate Mleko UHT 3,2% 1 l
1 l
2,39 zł/1 l
2,39 zł
3,25 zł
PROMOCYJNA CENA
Kokos 100g
0,1 kg
34,90 zł/1 kg
3,49 zł

Zobacz również inne przepisy