Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Desery/Galaretka truskawkowa z owocami i bitą śmietaną

Galaretka truskawkowa z owocami i bitą śmietaną

Galaretka truskawkowa z owocami i bitą śmietaną
Desery
4
Łatwe
1h

Składniki

  • 1 opakowanie Galaretki o smaku truskawkowym WINIARY
  • 500 gramów truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 listki mięty

 

Krok 1

Gotujemy 500 ml wody. Gorącą wodą zalewamy zawartość opakowania Galaretki o smaku truskawkowym WINIARY, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na dnie pucharków umieszczamy pokrojone truskawki. Następnie przelewamy galaretkę do pucharków i odstawiamy do stężenia. Dla innego efektu możemy też przelać galaretkę do brytfanki, a po stężeniu pokroić ją w kostkę i dopiero umieścić w pucharkach.

 

Krok 2

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Pamiętamy, aby przed ubijaniem śmietana była dobrze schłodzona. Najlepiej ubijać ją we wcześniej schłodzonej metalowej lub szklanej misce. Galaretkę z wierzchu ozdabiamy pokrojonymi owocami, śmietanę dla lepszego efektu możemy nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego. Listek mięty będzie pięknym zwieńczeniem deseru.