Gofry z kremem mascarpone i borówkami

Gofry z kremem mascarpone i borówkami
Desery
5-6
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml roztopionego masła
  • 1 ½ szklanki mleka
  • szczypta soli

krem:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 150 ml kremu mascarpone            
  • 250 g borówek amerykańskich
  • listki świeżej mięty

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione masło i miksujemy do połączenia się składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i rozprowadzamy ją równomiernie po formie. Każdą partię gofrów pieczemy ok 3-4 min. i studzimy na kratce.

Krok 2

W międzyczasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodajemy mascarpone. Gotowe gofry smarujemy powstałym kremem, posypujemy świeżymi borówkami i dekorujemy listkami mięty.

"Gofry to popularny przysmak nadmorskich polskich kurortów, gdzie i ja chętnie ich próbuję. Jednak gdy nad morze wyruszyć nie możemy, polecam inną taktykę: przygotować w domu, gdy tylko okrutna olbrzymia ochota na gofry Cię dosięgnie."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Polskie Młyny Mąka Szymanowska pszenna uniwersalna typ 480 1 kg
1 kg
3,29 zł/1 kg
3,29 zł
Cukier Królewski Cukier Bio trzcinowy 500 g
0,5 kg
14,38 zł/1 kg
7,19 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
15,00 zł/1 kg
0,45 zł
Łaciate Masło ekstra 200 g
0,2 kg
32,95 zł/1 kg
6,59 zł
Łaciate Mleko UHT 3,2% 1 l
1 l
2,39 zł/1 l
2,39 zł
3,25 zł
PROMOCYJNA CENA
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Président Śmietana 30% 200 g
0,2 kg
21,45 zł/1 kg
4,29 zł
Mięta ogrodowa świeża
1 szt.
4,59 zł/1 szt.
4,59 zł

Zobacz również inne przepisy