Jaglano-dyniowe pancakes polane syropem klonowym

Jaglano-dyniowe pancakes polane syropem klonowym
Desery
2-3
Łatwe
45min
Ocena 4

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • mała dynia hokkaido BIO
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour
  • 2 jajka Carrefour
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • W razie potrzeby mleko roślinne Carrefour BIO

Do podania

  • kilka łyżek syropu klonowego
  • śmietanka BIO
  • garść orzechów włoskich Carrefour BIO

 

Krok 1

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 min, aż dynia zmięknie i zarumieni się. Jeżeli to odmiana hokkaido, to nie musimy obierać jej ze skórki. Następnie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i blendujemy na gładkie purée. 

Krok 2

Do miski przesypujemy ugotowaną kaszę. Dodajemy purée z dyni, mąkę ryżową, miód, jajka, olej kokosowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Całość blendujemy na gładką masę (jeśli masa będzie za gęsta, wówczas możemy dodać mleko roślinne). Pancakes smażymy na rozgrzanej patelni (wcześniej lekko posmarowanej olejem kokosowy) do zarumienienia z obu stron. Podajemy wedle uznania ze śmietanką, podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi oraz polewamy syropem klonowym.