Lista zakupów0

Karpatka

Karpatka
Desery
12
Trudny
2h

Składniki

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 150 gramów masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 sztuki jajek

Krem:

  • 2 opakowania Budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
  • 800 mililitrów mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 120 gramów cukru

Do dekoracji:

  • Cukier puder

Krok 1

Masło i wodę umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do roztopienia się masła i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdejmujemy z palnika i studzimy.

Po przestudzeniu wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę dzielimy na 2 części.

Blachę o wymiarach ok 30 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (można też wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce przy pomocy szpatułki. Ciasto jest klejące i trudno się rozprowadza, ale tak ma być. Uważamy, aby nie nałożyć zbyt grubej warstwy ciasta, ponieważ wtedy nie wyrośnie.

Pieczemy w temperaturze 200oC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika).

W ten sam sposób przygotowujemy drugą część ciasta.

Krok 2

W międzyczasie jak pieką się blaty ciasta przygotowujemy krem karpatkowy. Zawartość Budyniu waniliowego WINIARY, cukier i mąkę mieszamy w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy aż do zgęstnienia. Budyń zakrywamy folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Masło ucieramy w misce na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyń cały czas dokładnie mieszając.

Wykładamy krem na jeden z upieczonych blatów ciasta i przykrywamy drugim blatem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Mąka pszenna luksusowa typ...
1,85 zł
Carrefour Bio Jaja z chowu...
6,99 zł
Mleczny Przystanek Masło osełkowe...
7,99 zł
Cukier Królewski Cukier drobny 1 kg
4,29 zł
Mleczny Przystanek Mleko świeże 3,2%...
1,79 zł
Cukier Królewski Cukier puder w...
5,09 zł
Winiary Budyń bez dodatku cukru smak...
1,39 zł

Zobacz również inne przepisy