Kremowe lody bananowe

Kremowe lody bananowe
Desery
2-3
Łatwy
2,5 godz.
Ocena 4.9

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 50 ml mleka kokosowego
  • wafelki do lodów (opcjonalnie)

 

Krok 1

Dojrzałe banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Przekładamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażalnika na min 2 godz. Po wyjęciu, gdy są jeszcze dosyć miękkie, polewamy je mlekiem kokosowym i blendujemy na gładki krem. Ważne, aby banany były dojrzałe, wówczas nabiorą kremowej konsystencji i dodadzą deserowi słodkości. Za pomocą łyżki do lodów nakładadamy kulki do wafelków lub pucharków. 
Zjadamy od razu. 

 

Krok 2

„Trudno było uwierzyć, gdy moi kucharze zdradzili, jak prosty jest przepis tego prawdziwie cesarskiego deseru. Dlatego musiałem spróbować go jeszcze raz i po raz kolejny, aż szef kuchni oświadczył, że skosztowałem ostatniej porcji. Potwierdzam: prosty lecz wyrafinowany.”