Lekki sernik truskawkowy na zimno

Lekki sernik truskawkowy na zimno
Desery
6-8
Średni
45 min.
Ocena 3

Składniki

Spód:

  • 120 g owsianych ciastek, w czekoladzie lub bez
  • 2 łyżki masła
  • łyżka płatków owsianych

Masa:

  • 600 g truskawek
  • 300 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 galaretki truskawkowe

Wierzch:

  • 100 g zmielonego twarogu
  • łyżka syropu z agawy
  • skórka otarta z połowy limonki
  • truskawki do dekoracji

Krok 1

 W garnku gotujemy ok. 700 ml wody, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki truskawkowe. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. W międzyczasie do rondelka wrzucamy 500 g umytych i pokrojonych w plasterki truskawek. Dodajemy do nich syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Dusimy kilka chwil truskawki, aż nieco zmiękną. Następnie blendujemy je na gładki mus, który przelewamy do rozpuszczonych galaretek. Odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy spód sernika. Kruszymy ciasteczka i łączymy je z miękkim masłem oraz płatkami owsianymi. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Powstałą kruszonką wyklejamy spód formy.

Krok 2

Gdy galaretka ostygnie, dodajemy do niej twaróg i miksujemy. Następnie wrzucamy  pozostałe truskawki, pokrojone na plasterki. Całość przelewamy na spód ciasteczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Po wyjęciu deseru z lodówki górę smarujemy  twarogiem wymieszanym  z syropem z agawy. Dekorujemy kawałkami truskawek i startą skórką z limonki. 
 
„Deser, jak nakazuje kodeks obiadowy, powinien następować po obiedzie. Dopuszczam jednak możliwość zaistnienia sytuacji wyjątkowej, kiedy zmuszeni jesteśmy do zjedzenia deseru przed obiadem, albo dwóch deserów. Tak, sernik truskawkowy jest wyjątkowy.”