Lekkie bułeczki z borówkami, konfiturą truskawkową i śmietanką kokosową

Lekkie bułeczki z borówkami, konfiturą truskawkową i śmietanką kokosową
Desery
7-8szt
Łatwe
50min
Ocena 4

Składniki

  • 100 g borówek
  • 50 g truskawek
  • 200 g mąki gryczanej
  • 120 g mielonych migdałów
  • 150 g mleka migdałowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 50 ml soku pomarańczowego Bio Carrefour
  • łyżka oleju kokosowego

Do podania:

  • 120 g śmietanki kokosowej
  • konfitura truskawkowa Reflets de France

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i mielone migdały. Dodajemy syrop klonowy, mleko migdałowe oraz sok pomarańczowy. Całość mieszamy. Do masy dodajemy borówki oraz truskawki. Ponownie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt kleista, dodajemy więcej mąki gryczanej oraz mielonych migdałów. Formujemy bułeczki. Dekorujmy je pozostałymi borówkami i truskawkami. Smarujemy z wierzchu olejem kokosowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 min, do zarumienienia.

Krok 2

W międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę kokosową. Bułeczki podajemy polane śmietanką oraz ozdobione konfiturą truskawkową.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Janex Mąka gryczana 500 g
0,5 kg
6,50 zł/1 kg
3,25 zł
BackMit Tarte migdały 200 g
0,2 kg
85,45 zł/1 kg
17,09 zł
Carrefour Syrop klonowy 189 ml
0,25 kg
71,96 zł/1 kg
17,99 zł
Carrefour Bio Sok pomarańczowy 1 l
1 l
10,99 zł/1 l
10,99 zł
Coco Island Olej kokosowy do smażenia 670 ml
0,67 l
22,37 zł/1 l
14,99 zł
Reflets de France Konfitura z truskawek z Dordogne 325 g
0,325 kg
36,89 zł/1 kg
11,99 zł

Zobacz również inne przepisy