Lekkie ciasto cytrynowo-kokosowe z marakują

Lekkie ciasto cytrynowo-kokosowe z marakują
Desery
6-8
Łatwy
1h

Składniki

Spód

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 150 g masła
  • 50 g ksylitolu
  • łyżka startej skórki z cytryny

Wierzch ciasta

 

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 80 g wiórków kokosa Carrefour
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Carrefour
  • 3 jajka Carrefour BIO
  • 100 g cukru kokosowego
  • 4 owoce marakui
  • cytryna

Do dekoracji

  • 1/2 cytryny
  • 50 g ksylitolu zmielonego na puder

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Masło wyjmujemy z lodówki, kawałkiem smarujemy formę, porcję do ciasta odstawiamy, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Gdy będzie miękkie, dodajemy ksylitol, skórkę z cytryny i ucieramy na puszystąa masę. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 20 min.

Krok 2

W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz wiórki kokosa – całość mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka oraz wsypujemy cukier. Dodajemy sok z cytryny oraz wydrążone owoce marakui. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na upieczony spód i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 min. Przed podaniem ciasto posypujemy pudrem z ksylitolu oraz dekorujemy cząstkami cytryny.