Lekkie lody bakaliowe

Lekkie lody bakaliowe
Desery
3-4
Łatwy
20 min.
Ocena 5

Składniki

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

 

Krok 1

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy miód oraz jogurt naturalny i delikatnie mieszamy. Następnie orzechy włoskie blendujemy na drobną posypkę. Orzechy laskowe oraz żurawinę drobno kroimy i dodajemy do masy śmietanowej wraz z kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz połową porcji posypki z orzechów włoskich. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do plastikowego pudełka.

Krok 2

Masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny. Lody podajemy polane miodem i posypane pozostałą porcją posypki orzechowej.

„Ochota na lody potrafi zaatakować zawsze i wszędzie, zwłaszcza w upalne popołudnie. Strategia obrony jest prosta: przygotować doskonałe lody w domu i spałaszować je ze smakiem.”

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Bio Miód wielokwiatowy nektarowy 300 g
0,3 kg
39,97 zł/1 kg
11,99 zł
Orzechy laskowe BIO 150 g
0,15 kg
98,67 zł/1 kg
14,80 zł
Żurawina suszona BIO
0,15 kg
99,93 zł/1 kg
14,99 zł
Skórka pomarańczowa 80 g
0,08 kg
37,38 zł/1 kg
2,99 zł

Zobacz również inne przepisy