Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Desery/Mazurek jaglany z masą serową, bakaliami i daktylowym toffee

Mazurek jaglany z masą serową, bakaliami i daktylowym toffee

Mazurek jaglany z masą  serową, bakaliami i daktylowym toffee
Desery
6-8
Średnie
50min

Składniki

  • 150 g maki jaglanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • jajko 
  • 100 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka jogurtu naturalnego

Masa serowa:

  • 250 g twarogu Jakość z Natury Carrefour
  • budyń waniliowy
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitol

Masa toffee:

  • 15 daktyli świeżych
  • łyżka pasty tahini
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • płatki migdałów
  • całe blanszowane migdały
  • suszone morele

 

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane na kawałki zimne masło, następnie ksylitol oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na kruszonkę i, po chwili, wbijamy jajko oraz dodajemy jogurt naturalny. Zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, którą owijamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto przekładamy do formy. Na brzegach możemy, za pomocą widelca, wykonać ozdobny rant. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 min, by się zarumieniło.

Doprowadzamy do wrzenia 200 ml mleka kokosowego, a pozostałe 50 mln odlewamy do kubka i rozpuszczamy, mieszając, budyń z ksylitolem. Wlewamy masę budyniową do garnka z pozostałym mlekiem. Cały czas energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy twaróg i dokładnie blendujemy, aż powstanie gładka masa. Przelewamy masę na podpieczony jaglany spód. Wkładamy do piekarnika na 20 min. 

Krok 2

Z daktyli usuwamy pestki. Przekładamy daktyle do rondelka, dolewamy mleczko kokosowe i delikatnie podgrzewamy, aż zmiękną. Po kilku minutach gotowania blendujemy na gładki mus. Dodajemy pastę tahini, olej kokosowy oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Powstałą masą smarujemy mazurka. Ciasto dekorujemy całymi migdałami, płatkami migdałów oraz drobno pokrojonymi suszonymi morelami.

 

Polecamy na Wielkanoc. Smacznego.