Migdałowe ciasto pomarańczowe

Migdałowe ciasto pomarańczowe
Desery
9os
Łatwy
3h

Składniki

  • 500 g pomarańczy
  • 300 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru
  • 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krok 1

Pomarańcze dokładnie myjemy, zalewamy w całości wodą i gotujemy przez około 1,5 godz. do miękkości. Następnie studzimy. Wystudzone pomarańcze miksujemy na gładki mus.

Krok 2

Jajka ubijamy z cukrem przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Do piany dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pomarańcze oraz olej. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy o wym. 22 x 24 cm wyłożonej pergaminem i pieczemy około 50-60 minut w temp. 180ºC. Upieczone ciasto powinno być złociste.


Studzimy. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pomarańcze ważone
5,49 zł/1 kg
1,37 zł
EcoMil Napój migdałowy z kakao 200 ml
0,2 l
29,95 zł/1 l
5,99 zł
Polski Cukier Cukier biały 1 kg
1 kg
2,49 zł/1 kg
2,49 zł
2,59 zł
PROMOCYJNA CENA
Kujawski 3 ziarna Olej rzepakowy z olejami z lnu i pestek dyni 750 ml
0,75 l
15,45 zł/1 l
11,59 zł
Farmio Jaja z wolnego wybiegu od kur karmionych paszą z soją bez GMO M 10 sztuk
0,58 kg
18,26 zł/1 kg
10,59 zł
Carrefour Proszek do pieczenia 30 g
0,03 kg
16,33 zł/1 kg
0,49 zł

Zobacz również inne przepisy