Migdałowe ciasto Trzech Króli

Migdałowe ciasto Trzech Króli
Desery
4-5
Łatwy
1 h
Ocena 4.5

Składniki

  • 2 kawałki ciasta gotowego ciasta francuskiego (średnica ok. 25 cm)
  • 150 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 100 g masła
  • 2 jajka (+ do posmarowania)
  • 1 cały migdał lub figurka króla

Krok 1

W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę z migdałów, sól, cukier i skórkę z pomarańczy.

Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Ucieramy masę mikserem przez 5 minut. Wbijamy jajka i mieszamy jeszcze przez 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut.

Wyjmujemy z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów ciasta francuskiego wykładamy nadzienie, zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi i wkładamy figurkę lub migdał.

Krok 2

Całość przykrywamy drugim blatem i dokładnie sklejamy, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu.

"Gdy jest święto, to tradycja nakazuje, by świętować, dlatego na Trzech Króli obowiązuje pyszne ciasto migdałowe z ukrytą figurką. Kto ją w swym kawałku znajdzie, ten zostanie królem. A czy Cesarz może zostać królem? Sam to sprawdzę."

 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Migdały całe łuskane 100 g
0,1 kg
59,90 zł/1 kg
5,99 zł
Mizgier Nioska Radoska Jaja z chowu na wolnym wybiegu L 20 sztuk
1,32 kg
13,63 zł/1 kg
17,99 zł
Carrefour Cukier trzcinowy nierafinowany typ Demerara 500 g
0,5 kg
9,98 zł/1 kg
4,99 zł
Henglein Świeże ciasto francuskie XXL 375 g
0,375 kg
15,07 zł/1 kg
5,65 zł

Zobacz również inne przepisy