Migdałowy jagielnik z musem ananasowym - wegański

Migdałowy jagielnik z musem ananasowym - wegański
Desery
8
Średnie
40min

Składniki na spód

  • 100 g migdałów Carrefour
  • 150 g daktyli Carrefour BIO
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • łyżka oleju kokosowego

Składniki na masę

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Carrefour
  • szklanka mleka migdałowego Carrefour BIO
  • 4 łyżki syropu klonowego Carrefour
  • łyżka oleju kokosowego
  • 100 ml gęstej części mleczka kokosowego

Składniki na wierzch

  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 2 łyżeczki agaru
  • płatki migdałów Carrefour

Krok 1

Migdały namaczamy przez 10 min i odcedzamy. Blendujemy na gładko. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 min, odcedzamy i blendujemy. Płatki owsiane blendujemy na drobny pył. W misce mieszamy rozdrobnione daktyle, płatki owsiane oraz migdały. Dodajemy płynny olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy. Odkładamy ją do lodówki na 30 min.

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w szklance mleka. Po kilkunastu minutach miksujemy na gładki krem. Następnie dodajemy syrop klonowy, śmietankę kokosową oraz płynny olej kokosowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy na spód tarty.     

Krok 2

Ananasa miksujemy na gładki mus. Agar rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody. Po ostudzeniu mieszamy z musem ananasowym i przelewamy na wierzch ciasta. Wkładamy jagielnik na 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.